INEUSTAR, que agrupa una trentena d’empreses que desenvolupen instal·lacions i instruments científics, celebra la seua assemblea general a la seu del Consell Superior d’Investigacions Científiques de la Comunitat Valenciana
Representants d’empreses espanyoles dedicades a la concepció, disseny, construcció, explotació i manteniment de les instal·lacions i instruments científics s’han reunit avui a la seu del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) de la Comunitat Valenciana. L’assemblea general d’INEUSTAR, l’Associació Espanyola de la Indústria de la Ciència, es va celebrar a la Casa de la Ciència per presentar els resultats dels dos darrers anys, així com per marcar les línies estratègiques a desenvolupar el 2024. Entre les actuacions previstes és liderar una plataforma europea d’indústria de la ciència.
El director general d’INEUSTAR, Erik Fernández, va destacar els bons resultats obtinguts per l’associació durant el 2022 i el 2023, que es van presentar a l’assemblea general. 10 noves empreses es van sumar a l’organització, amb 29 associats. A més, la reunió celebrada a València va servir per marcar les línies estratègiques del proper any per a l’associació, que Fernández va resumir en tres eixos: internacionalització, comunicació i talent.
Al primer, Erik Fernández va ressaltar la participació d’INEUSTAR en projectes europeus que requereixen grans instal·lacions científiques, així com l’objectiu de l’associació d’impulsar una plataforma europea de la indústria de la ciència. Pel que fa a la comunicació, el director general d’INEUSTAR va expressar el compromís de l’organització d’apropar a la societat els resultats de la col·laboració entre la indústria i l’acadèmia mitjançant accions de divulgació. Per fomentar la captació de talent jove, Fernández va avançar l’organització d’unes jornades noves per a joves investigadors.
Per al president INEUSTAR i director de l’empresa valenciana Thermal Vacuum Projects, Marcos Sánchez, la celebració de l’assemblea general d’INEUSTAR a la Casa de Ciència del CSIC a València obeeix a una raó principal: la reunió coincideix amb l’arrencada d’un projecte que suposarà la construcció de la primera etapa d’un accelerador de partícules per a hadronteràpia a València. Aquesta nova tècnica per tractar el càncer va ocupar diverses ponències de l’assemblea general, on Juan Fuster, delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana i investigador de l’IFIC impulsor d’aquest projecte, va presentar les oportunitats que obre aquesta instal·lació juntament amb Belén del Cerro, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació d’Espanya (CDTI).
D’altra banda, la relació que INEUSTAR manté amb l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), el centre mixt del CSIC i la Universitat de València, un referent en la investigació en física de partícules, astropartícules i física nuclear, és una altra de les motivacions. Aquestes disciplines requereixen grans equipaments científics en molts casos dissenyats i desenvolupats per l’IFIC en col·laboració amb la indústria de la ciència a Espanya. En aquest sentit, Marcos Sánchez va destacar l’excel·lent moment de la indústria espanyola de la ciència, no sols en termes econòmics sinó també en la qualitat dels projectes desenvolupats. Al final de l’assemblea, els participants es van traslladar a l’IFIC per fer una visita a les instal·lacions.
Assemblea general d’INEUSTAR, a la seu del Consell Superior d’Investigacions Científiques de la Comunitat Valenciana
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)