La científica valenciana de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC) jubilada és homenatjada en aquesta iniciativa de la Universitat Politècnica de València i Las Naves
La professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Elvira Costell va participar hui en l’acte de presentació d’un mural que el projecte ‘Dones de Ciència’, una iniciativa de la Universitat Politècnica de València (UPV) i Las Naves, dedica a la científica valenciana. Elvira Costell és una de les pioneres en la investigació sobre aliments, i va desenvolupar la seua trajectòria professional a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC) fins a la seua jubilació en 2013. El mural homenatge a Costell està situat al CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot, i és obra de l’artista catalana Btoy.
A més d’Elvira Costell, l’acte ha comptat amb la participació de Salomé Cuesta, vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV; Marta Chillarón, directora de Las Naves; l’alcalde de Burjassot, Rafael García, i la regidora d’Educació, Manuela Carrero, així com una representació del personal i alumnat del centre.
Elvira Costell ha mantingut una trobada-col·loqui amb estudiants de 3°, 4°, 5° i 6° de Primària del CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot, que van conéixer de primera mà la trajectòria d’aquesta científica valenciana, una de les pioneres del CSIC que va desenvolupar la seua carrera científica molt prop del col·legi que alberga el mural, a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA). Per part del centre, li van fer lliurament a Costell de diferents regals, entre ells l’agenda del curs 2021-2022 en la portada del qual llueix el mural del projecte ‘Dones de Ciència’.
El mural, que ocupa una de les parets exteriors de l’accés principal del col·legi, presenta un retrat d’Elvira Costell sobre un fons que remet a una gràfica de la seua investigació, i amb una varietat cromàtica en la qual Btoy combina colors freds com el blau clar i el blanc, amb càlids com el roig o el marró.
“És un retrat que transmet una certa serenitat, per la seua acurada dedicació com a científica; un símbol d’apoderament de la dona treballadora, la funció pedagògica de la qual es potencia mitjançant el mural, que visibilitza la investigació i la ciència com a patrimoni de coneixement universal. A més, en estar pintat en una escola amplifica tota aqueixa funció il·lustrativa de la ciència des d’una òptica feminista”, apunta Btoy.
Per la seua part, Elvira Costell assenyala que per a ella “formar part de Dones de Ciència és un honor perquè el projecte recopila i visibilitza el paper de diferents dones en diferents àrees de la ciència i la tecnologia i ho fa mitjançant una xarxa de magnífics murals urbans, també realitzats per dones, que cobreix i adorna València i la seua àrea metropolitana”.
Sobre el binomi ciència-dona, Costell assenyala que “si el camí de la investigació no és ni ha estat fàcil per als homes, les dificultats per a les dones són i han estat majors com a reflex de la seua situació social i de la desigualtat en l’accés a l’educació. Encara que queda molt per fer, els canvis durant l’últim segle han sigut espectaculars i la presència de les dones en diferents camps de la ciència és cada vegada més important, la qual cosa obri un esperançador horitzó a les noves generacions”.
De la mà de la UPV i Las Naves i amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació, ‘Dones de Ciència’ permet descobrir (o redescobrir) a dones pioneres, referents totes elles en els seus respectius camps, des de la química dels aliments com el cas d’Elvira Costell, a la investigació contra el càncer, amb dos de les seues màximes exponents internacionals com Ana Lluch i María Blasco, entre altres.
Sobre Elvira Costell Ibáñez
Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València (1979), Elvira Costell va ser professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), cap del Laboratori de Propietats Físiques i Sensorials dels Aliments de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments de València (IATA) del CSIC i professora associada de la Universitat de València, fins a 2013.
La seua investigació es va centrar en les propietats mecàniques, reològiques i sensorials dels aliments, les relacions existents entre elles i la incidència de les mateixes en la qualitat i acceptabilitat de diferents productes.
Al llarg de tota la seua trajectòria ha publicat més de 160 treballs de recerca i diversos llibres i capítols de llibres i dirigit 18 tesis doctorals i ha impartit docència en diferents universitats espanyoles, especialment en les de València (UV i UPV) i nombrosos cursos per a postgraduats i tecnòlegs a Espanya i a altres països com l’Argentina, el Brasil, Xile, l’Equador, Guatemala, Portugal, República Popular de la Xina i Veneçuela.
Elvira Costell va ser sòcia fundadora i presidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS) i vicepresidenta del Grup Espanyol de Reologia (GER) de la Reial Societat Espanyola de Química i de Física. Va ser a més la representant espanyola en la Xarxa d’Avaluació de les Propietats Sensorials i participant en la Xarxa de Propietats Físiques dins del Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al Desenvolupament (CYTED).
Va participar en projectes d’investigació nacionals, europeus i de cooperació bilateral amb Anglaterra, Xile, el Brasil i la República Popular de la Xina. A més, va col·laborar directament, a través de diferents contractes d’investigació, amb empreses de la indústria alimentària espanyola.
Elvira Costell (de roig), a l’acte de presentació del seu mural homenatge del projecte ‘Dones de Ciència’. Crèdits: UPV.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)