La ministra ha estat acompanyada en la seua visita per tot l’equip directiu del centre i part del personal investigador

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), un institut de referència internacional pel seu excel·lent treball en Alimentació, Seguretat i Qualitat Alimentària i Biotecnologia. La ministra ha estat acompanyada en la seua visita per tot l’equip directiu del centre i part del personal investigador.

Diana Morant ha destacat que el motiu de la seua visita a més de conéixer, de primera mà, el treball que es desenvolupa a l’IATA era també posar en valor davant la societat els excel·lents resultats científics que presenta el centre. “Vull donar-vos l’enhorabona per la passió que poseu en la vostra labor diària i per tots els avanços que heu aconseguit. Gràcies a centres com el vostre aconseguim, dia a dia, majors cotes d’excel·lència en el Sistema Espanyol de Ciència, Innovació i Tecnologia”.

El director de l’IATA, José Francisco Marcos, ha agraït la visita de la ministra i ha volgut recordar el compromís del centre amb un dels majors reptes de la nostra societat dins dels objectius de desenvolupament sostenible, la producció i conservació sostenible d’aliments saludables i assegurances per a una població global en continu augment. Marcos ha remarcat també que el centre ha sigut l’origen de dues empreses de base tecnològica de notable èxit, ADM Biopolis i Bioinicia SL, que han creat fins hui més de 150 llocs de treball i amb les quals l’IATA manté relacions estratègiques.

“L’IATA ha tingut una important visibilitat de cara a la societat espanyola durant l’actual pandèmia de COVID-19, i ha demostrat, una vegada més, la qualitat i adaptabilitat dels nostres equips d’investigació en convertir-se en pioners en el desenvolupament dels sistemes de monitoratge del coronavirus en aigües residuals i de màscares anti-COVID d’última generació basades en nanomaterials”, ha assenyalat el director de l’IATA.

A més del director de l’IATA, també han acompanyat a la ministra Amparo López, vicedirectora del centre; Luisa Ventura, gerent; M. Jesús Añón, en representació del delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster; i els caps de departament Mónica Flores, Sergi Puig i Pilar Hernández. Així mateix, José María Lagarón, Gloria Sánchez, Amparo Querol i Yolanda Sanz, personal investigador de l’IATA, han convidat a la ministra a conéixer més de prop el treball que duen a terme als seus laboratoris.

Visita a les instal·lacions

Primerament, la ministra ha visitat el Laboratori de Nous Materials i Nanotecnologia de José María Lagarón, dedicat a produir nous tipus de màscares i filtres viricides anti-COVID basats en nanofibres. Tot seguit, ha conegut el Laboratori de Seguretat Microbiològica de Gloria Sánchez, especialitzat en epidemiologia del SARS-CoV-2 mitjançant el monitoratge d’aigües residuals. La tercera parada de la seua visita ha estat al Laboratori de Biologia de sistemes en llevats d’interés biotecnològic d’Amparo Querol, centrats en la selecció i millora genètica de nous ceps de llevats d’interés en fermentacions industrials en vins i en cervesa. I, finalment, Yolanda Sanz ha explicat a la ministra les principals línies d’investigació del Laboratori d’Ecologia Microbiana, Nutrició i Salut. El grup investiga la influència que la microbiota intestinal exerceix en l’estat de salut i el risc de desenvolupar patologies, relacionades amb la dieta, l’edat i l’estil de vida.

Un centre de referència en alimentació

Des de la seua fundació fa més de 50 anys, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA, CSIC) s’ha convertit en un centre d’investigació reconegut internacionalment en una àrea tan important per a la societat espanyola i estratègica per a la nostra economia com és l’alimentació.

L’IATA és el centre pioner del CSIC a la Comunitat Valenciana i un dels majors instituts del CSIC; ocupa una extensió de 14.000 m² amb més de 200 empleats que inclouen 56 investigadors de plantilla i un total de 84 doctors, sent les dones dos terços en el total del personal.

L’IATA està estructurat en tres departaments: Ciència dels Aliments, on s’investiga la caracterització físic-química d’aliments, el seu processament i la seua acceptació pel consumidor, amb èmfasi en derivats de cereals i productes carnis. Biotecnologia d’Aliments, on es desenvolupen aproximacions moleculars per a la caracterització i desenvolupament d’aliments, focalitzat en la biotecnologia microbiana (bacteris làctics, llevats i fongs filamentosos) i en aliments d’origen vegetal (postcollita de fruits). I Tecnologies de Conservació i Seguretat Alimentària, on es treballa en la detecció de contaminants, el control de microorganismes patògens i el desenvolupament de nous materials sostenibles i intel·ligents per a l’envasament i conservació d’aliments.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la visita al laboratori de Nous Materials i Nanotecnologia de l’investigador José María Lagarón (a l’esquerra de la imatge), José Francisco Marcos, director de l’IATA, (en el centre) i Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea