La tecnologia en la qual s’està treballant permetrà als agricultors detectar la infecció del fong Botrytis cinerea abans de què es manifeste i, d’aquesta manera, reduir la inversió en tractaments fitosanitaris preventius

Un equip de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, desenvolupa un sensor portàtil que ajudarà a detectar la malaltia de la podridura grisa de la vinya, provocada pel fong Botrytis cinerea. El treball, coordinat per l’investigador del CSIC Gustavo Gómez, tracta de simplificar la detecció precoç d’aquestes infeccions abans que apareguen els símptomes, i disminuir així els costos econòmics pel minvament en la producció i l’aplicació reiterada de tractaments fitosanitaris preventius.

El projecte es denomina Botvid-Sensor: Desarrollo de un sensor portátil para la detección temprana de Botrytis cinerea en el viñedo, i proposa el desenvolupament i optimització de la tecnologia fluídica en paper amb la finalitat de detectar la presència del fong mitjançant sondes específiques d’àcids ribonucleics (ARNs), com a marcadors de la malaltia. Per a això, s’empraran extractes obtinguts a partir de fulla o raïms de vinya. La producció del prototip també comporta el desenvolupament de la resta dels components del kit de diagnòstic.

Augment de la competitivitat

Segons explica Gustavo Gómez, “la tecnologia desenvolupada en aquest projecte permetrà als agricultors detectar la infecció abans que aquesta es manifeste, quan els tractaments són més efectius, i ajudarà a reduir la inversió en tractaments preventius. El nostre treball busca la creació d’un dispositiu de diagnòstic personal i de baix cost”.

“A més, comptar amb un sistema de detecció precoç incrementarà l’efectivitat dels tractaments amb agents de biocontrol i bioestimulants, la qual cosa es traduirà en un augment de la seua competitivitat, tant en preu com en resultats, enfront dels productes de síntesis. La posada en marxa d’aquest nou sistema afavorirà la implementació de produccions ecològiques”, afig l’investigador del CSIC.

Ajuda de l’AVI

El projecte Botvid-Sensor és un dels cinc projectes del CSIC que han aconseguit l’aprovació de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a rebre finançament en la convocatòria d’ajudes del Programa de projectes estratègics en cooperació, corresponent al període 2022-2024. La suma total de les subvencions concedides als centres del CSIC a la Comunitat Valenciana, en aquest programa, per als tres anys ascendeix a 869.098,07 euros. En el cas del projecte que coordina Gustavo Gómez l’ajuda és de 267.838,39 euros.

El projecte Botvid-Sensor: Desarrollo de un sensor portátil para la detección temprana de Botrytis cinerea en el viñedo es desenvolupa gràcies a un consorci coordinat per l’I2SysBio, amb la participació de l’empresa d’agrobiotecnologia Valgenetics S.L., l’Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’associació La Unió de Llauradors i Ramaders.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Foto del personal del consorci que desenvolupa el projecte Botvid-Sensor a l’I2SysBio (CSIC – Universitat de València). Crèdits: I2SysBio.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)
Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea