El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Medi natural, María Jiménez, van visitar el centre acompanyats pel seu equip directiu, encapçalat per la directora, Ariadna Sitjà, el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i l’alcaldessa de Cabanes, Virginia Martí

L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), celebrarà enguany la commemoració del 50 aniversari del primer conveni de col·laboració amb la Diputació de Castelló per a la construcció de l’institut. Totes dues institucions col·laboraran en el disseny i difusió de campanyes per a donar a conéixer la importància d’aquest centre de referència científica amb seu a Cabanes. Des d’aquest punt, integrat al Parc Natural del Prat, és on el CSIC concentra els seus estudis científics sobre la criança d’espècies aquàtiques vegetals i animals.

El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Medi natural, María Jiménez, van visitar el centre acompanyats pel seu equip directiu, encapçalat per la directora, Ariadna Sitjà, el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i l’alcaldessa de Cabanes, Virginia Martí, per a conéixer les instal·lacions i traçar la col·laboració especial amb motiu de les noces d’or de la col·laboració amb aquest centre del CSIC.

La participació de la corporació provincial arribarà per dues vies principals, una econòmica, a través de dos convenis per a desenvolupar projectes científics, i una altra encara per definir “però que centrarem en la divulgació del centre en tota la província”, ha manifestat el president. Tant Martí com Jiménez no volen deixar perdre l’oportunitat de donar a conéixer aquesta infraestructura tan desconeguda per a la població però que tan important és per a aspectes com la salvació d’espècies en perill d’extinció.

La relació de la institució provincial amb l’IATS-CSIC es remunta a 1972, fa ara 50 anys, quan la Diputació va fer possible el trasllat de l’Institut d’Aqüicultura des del Grau al Prat de Cabanes-Torreblanca amb el finançament de l’edifici que encara hui, després de la seua ampliació i remodelació, acull els laboratoris.

Dos convenis per a la promoció de la ciència

La Diputació de Castelló, a través de l’àrea de Medi natural, impulsarà l’aprovació de dos convenis que sumen 30.000 euros per a donar suport a la labor investigadora del centre. El primer d’ells, valorat en 10.000 euros, finançarà part de les despeses de contractació (JAE-Intro-ICU) durant sis mesos de dos estudiants per a iniciar estudis d’aqüicultura. Paral·lelament, se subscriurà un acord valorat en 20.000 euros per a l’adquisició d’equipament cientificotècnic.

José Martí ha assegurat sentir orgull per comptar a la nostra província amb un dels centres pioners i amb major trajectòria en investigació en aqüicultura d’Espanya i ha recalcat que “des de la Diputació ens posem a la seua total disposició per a impulsar la ciència a les nostres comarques”.

Ariadna Sitjà ha manifestat el seu agraïment a la Diputació pel continu suport a l’IATS en la seua labor investigadora i en la divulgació de les seues activitats a la societat castellonenca.

Actualment, en l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal treballen 13 investigadors en plantilla de reconeguda trajectòria en pro de l’aqüicultura sostenible, vetlant per la protecció del medi ambient i la biodiversitat.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la visita del president de la Diputació de Castelló, José Martí, a les instal·lacions del centre, juntament amb la directora de l’IATS, Ariadna Sitjà, i el delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea