La Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT 2021, se celebra enguany el 24 de setembre i, per primera vegada, els països mediterranis s’han unit en una acció conjunta amb la ciència com a bandera comuna. Aqueixa nit serà una fi de festa després de tres mesos d’activitats per a tots els públics en diferents ciutats de països mediterranis. La nit del 24 de setembre, les ciutats de Cartagena, Múrcia, Orihuela, Alacant, València, Castelló de la Plana, Messina, Creta, Limnos, Nicòsia i Malta acolliran esdeveniments amb diferents tallers i activitats de divulgació científica.

MEDNIGHT 2021 está està coordinat per l’empresa alacantina El Caleidoscopio i compta amb la participació conjunta de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Biomèdica i Sanitària de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Delegació a la Comunitat Valenciana del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA-Agència de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia i SciCo Xipre.

A la ciutat de València, la MEDNIGHT 2021 se celebra en el llit del riu Túria, enfront del Palau de la Música. L’entrada és lliure amb aforament limitat per les mesures anti-covid vigents. L’esdeveniment comença a les 18 hores amb tallers científics, alhora que es realitzaran presentacions de projectes d’investigació europeus desenvolupats en la Comunitat Valenciana en el European Corner. A partir de les 20.30 hores, l’activitat es trasllada a l’escenari, on hi haurà monòlegs i actuacions de cadascuna de les quatre entitats que organitzen l’esdeveniment a València: CSIC, UV, FISABIO i INCLIVA.

Els tallers organitzats pels centres del CSIC a València són:

Què és i com es fa una PCR

Investigadores de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) explicaran què és y com es fa una PCR (Polymerase Chain Reaction), tècnica de detecció amb la qual ens hem familiaritzat durant la pandèmia per COVID-19.

Bacteris: amics o enemics?

No hi ha dubte que els bacteris tenen mala fama perquè unes quantes espècies són patògens que poden causar seriosos problemes als humans o els animals i les plantes que ens interessen. És per allò que es dediquen grans esforços per a combatre les infeccions bacterianes. No obstant això, la majoria dels bacteris no són patògenes i exerceixen funcions essencials en el funcionament del planeta. De fet, hi ha molts exemples de bacteris beneficiosos (como ara la nostra microbiota intestinal) i també s’investiga la manera d’usar els bacteris en molts processos industrials o per a remeiar problemes ambientals molt seriosos, com l’acumulació de plàstics en els ecosistemes. En aquest taller, el personal investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV) presentarem aspectes relacionats amb el caràcter beneficiós dels bacteris mitjançant demostracions molt senzilles.

Microplant

Les plantes tenen venes? Pots tindre un arbre en un pot de melmelada? Tot això i molt més ho pots descobrir en el taller de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV).

La Química en les nostres vides

L’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV) organitzarà una sèrie de tallers obertes al públic general i familiar. Aquests tallers científics acostaran al públic a principis bàsics de la química que poden trobar-se en el dia a dia, relacionats amb temes com les energies, l’alimentació o els nous materials.

Què mengen els bacteris?

Aquest taller de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) té com a objectiu informar sobre la importància d’una alimentació saludable per a tindre una microbiota intestinal adequada, des del naixement fins a l’edat adulta. En aquesta activitat es farà una introducció sobre els substrats procedents de fonts alimentàries que metabolitzen diferents grups de bacteris, inclosa la importància de la llet materna. A continuació, es farà un joc en el qual es mostrarà una imatge d’un aliment (o un aliment) i s’haurà d’endevinar si els bacteris “bons” el prefereixen o no els agrada. Els participants es dividiran en dos grups i tractaran d’encertar les preguntes plantejades. Anotaran en una fulla dividida en dues columnes els aliments adequats/perjudicials per a fomentar una microbiota saludable.

I en l’escenari, es presenta:

TEATRIFIC: Recordant a Lise

“Projecte Meitner. Recordant a Lise Meitner” és un projecte impulsat per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) i finançat per la FECYT. Amb ell, l’IFIC tracta de recuperar i revaloritzar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner. La història del seu gran descobriment, la fissió nuclear, s’ha estrenat en el teatre Rialto aquesta primavera, i arrivarà a més teatres espanyols de la mà de la companyia teatral CRIT. Aquesta activitat es realitzarà en l’escenari i comptarà amb la projecció d’un vídeo gravat per les científiques i els científics de l’IFIC que participen en el projecte i que dóna peu al començament de l’obra de teatre. En aquesta ocasió es tractarà d’una xicoteta adaptació o lectura dramatitzada que a càrrec de la companyia CRIT i ens donarà una xicoteta mostra de l’obra de teatre que el públic pot veure a les sales.

D’altra banda, a la ciutat de Castelló de la Plana la MEDNIGHT està organitzada per la Universitat Jaume I. En ella, participa un altre centre del CSIC, l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (*IATS).

Us esperem la vesprada-nit del 24 de setembre!

MedNight 2021

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea