Aquesta festa de la ciència culminarà el 29 de setembre en el marc de la “Nit Europea de la Investigació”

Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre i Turquia són els cinc països mediterranis que conformen “La Nit Mediterrània de les Investigadores” o Mednight, un projecte dirigit als joves i a la societat en general, on el principal objectiu és mostrar la ciència que es fa en la conca mediterrània, posant l’accent principalment en la figura de les dones investigadores. Un sisé país, Bèlgica, s’uneix a aquest projecte a través de l’Associació Europea de Dones Rectores – EWORA.

Mednight prepara per al 29 de setembre grans esdeveniments que reuneixen la major part de les activitats i investigadores en un mateix dia, a València, Alacant, Orihuela, Messina, Lesbos, Nicòsia i Istanbul. Cadascuna de les ciutats disposarà d’una zona amb estands on els participants podran assistir a tallers i conéixer de prop la ciència d’avantguarda que duen a terme les institucions d’investigació, un Racó específic per a projectes de la UE, gaudir de monòlegs científics, representacions teatrals, experiments i altres formats especialment dissenyats per a mostrar els beneficis de la Ciència Mediterrània a la societat d’una forma amena, didàctica i rigorosa.

A València, en el marc del projecte europeu Mednight i Science GTS (Goes to School), les activitats estan organitzades per INCLIVA, la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. El Port de València serà l’escenari de l’esdeveniment principal el divendres 29 de setembre, amb prop de 30 tallers de divulgació científica al llarg de tot el dia. Les persones assistents podran experimentar amb la ciència mediterrània al costat del personal investigador de les entitats participants.  Les activitats que proposa el CSIC són:

¿Dónde están los genes? Institut de Biomedicina de València (IBV)
Descubre cómo funciona un acelerador de partículas. Institut de Física Corpuscular (IFIC)
Las bacterias que comemos. Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA)
La curiosidad es el combustible de la ciencia. Institut de Tecnologia Química (ITQ)
¿Qué hay dentro de una planta? Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP)

A Alacant, l’Institut de Neurociències (IN) participa també en la Nit Mediterrània de les Investigadores – Mednight. El divendres 29 de setembre, a les 19 hores en l’Espai Fnac Alacant (Av. de l’Estació, 5, 7, 03003 Alacant), l’IN organitza diverses xarrades divulgatives obertes al públic. Presentat per Sergio Escamilla Ruiz, divulgador i investigador predoctoral de l’IN, les xarrades són:

¿Por qué es blanco el cerebro? Alerie Guzmán de la Fuente, investigadora Miguel Servet d’ISABIAL (Laboratori Control molecular de la mielinització axonal, Institut de Neurociències).
Dolor en Mujeres. Miguel Delicado Miralles, fisioterapeuta i investigador predoctoral (Laboratori Neurobiologia ocular, Institut de Neurociències).
Las madres nunca olvidan. Células madre y Alzhéimer. Mariangeles Cortés Gómez, investigadora predoctoral de FISABIO (Laboratori Mecanismes moleculars alterats en la malaltia d’Alzheimer i altres demències, Institut de Neurociències).

A partir del 22 de setembre tindrà lloc l’estrena de Mednight TV 2023, un canal de vídeo realitzat en exclusiva per a Mednight els continguts de la qual giren entorn de les 4 àrees prioritàries cobertes per la Ciència Mediterrània: Mar i Contaminació, Clima i Energies Netes, Dieta i Nutrició, i Vida i Salut.

La 4a Trobada Internacional de Joves Investigadores en Centres Escolars tindrà lloc el pròxim 26 de setembre de 10h a 12h CET (en espanyol i grec) i el 27 de setembre de 9h30 a 12h30 CET (en anglés). En aquesta trobada virtual, 29 investigadores i investigadors d’11 països mostraran els seus treballs científics, interactuant en directe i responent a les preguntes de l’alumnat, acostant la ciència a centenars de joves de Secundària i promovent així les seues vocacions i ampliant els seus coneixements sobre el tema en qüestió.

L’edició de 2023 va arrancar a Istanbul a principis de febrer. Des de llavors, els socis del projecte han dut a terme activitats paral·leles en els diferents països en els quals Mednight està representat. Exemple d’això són els experiments “Mind the Lab”, l’exposició ” Mujeres Mediterráneas por la Salud ” o ” La vuelta al Cole de las Investigadoras”, que s’han celebrat coincidint amb el final del curs acadèmic i els mesos d’estiu.

Mednight compta amb la participació de 10 institucions consorciades: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), baix la coordinació de SciCo Grècia. Mednight ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria “Accions Marie Skłodowska-Curie i Ciutadania” del programa “Horitzó Europa”.

Més informació: Enllaç.

Xarxes socials Mednight:

Web – https://mednight.eu/
Twitter – https://twitter.com/mednighteu
Instagram – https://www.instagram.com/mednighteu/
Facebook – https://www.facebook.com/MednightScience
YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCDK5TmcUa9-HiBADpeFdbHw

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Taller de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – UPV) en l’edició de 2022.
Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea