La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, va visitar l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), únic centre del CSIC a Castelló i referent en la investigació en aqüicultura, i va assistir a la signatura del conveni entre l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) i l’Ajuntament de La Vall d’Uixó per a impulsar la investigació en Les Coves de Sant Josep.

La presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Eloísa del Pino, va visitar el matí del 8 de setembre l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), únic centre que el CSIC té a la província de Castelló. Al costat de la seua directora de gabinet, Isabel Martínez, la presidenta del principal organisme d’investigació d’Espanya va tindre l’ocasió de conéixer els principals projectes i línies d’investigació d’aquest centre propi del CSIC, referent en la R+D en aqüicultura. A més, va realitzar un recorregut per les instal·lacions experimentals i va mantindre una trobada amb el personal del centre.

En primer lloc, la presidenta del CSIC es va reunir amb l’equip de direcció de l’IATS, format per la seua directora, Ariadna Sitjà Bobadilla, i un dels vicedirectors, Jaume Pérez. A la visita també va assistir el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster. Durant la reunió, la direcció de l’IATS va presentar les principals línies d’investigació de l’institut, així com els interessos i les estratègies futures per part de l’IATS en diferents aspectes, incloent-hi la millora de recursos humans i infraestructures.

Ariadna Sitjà i Jaume Pérez van posar en relleu el lideratge del centre en la captació de fons competitius en el programa H2020 en l’àrea d’Aqüicultura, així com la seua recent coordinació del projecte ThinkInAzul en Ciències Marines de la Comunitat Valenciana (GVA-ThinkInAzul). El Projecte GVA-ThinKInAzul, amb un finançament de 10 milions d’euros, és el primer de les huit àrees temàtiques del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència que s’ha iniciat a la Comunitat Valenciana. També es va destacar la seua oferta tecnològica que li ha portat a signar múltiples contractes amb empreses del sector productiu, tant granges de cria com productores de pinsos i additius, consultores, etc. Tots dos van destacar que la Comunitat Valenciana és líder en la producció de peixos marins a Espanya

Posteriorment, Eloísa del Pino va realitzar un recorregut per algunes de les instal·lacions experimentals i laboratoris de l’IATS, en les quals s’investiga sobre Aqüicultura Marina tant en aspectes bàsics com aplicats en diferents espècies (orada, llobarro, corbina, llenguado, turbot, diversos mol·luscos, el crustaci Artemia…). L’IATS ocupa una parcel·la de 10.000 metres quadrats, amb 4 edificis i 4 naus experimentals aquàtiques que abasten 2.100 metres quadrats (amb centenars de tancs des de 3.000 a 30 litres de capacitat. L’aportació d’aigua de mar per a aquestes instal·lacions suposa el bombament d’un cabal de fins a 130 metres cúbics per hora.

Conveni entre el IGME-CSIC i l’Ajuntament de La Vall d’Uixó

A la vesprada, la presidenta del CSIC va assistir a la signatura del conveni entre el Ministeri de Ciència i Innovació, a través de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), i l’Ajuntament de La Vall d’Uixó per a impulsar la investigació en Les Coves de Sant Josep, «un laboratori natural per a l’estudi de l’impacte del canvi climàtic i la disponibilitat d’un recurs vital i estratègic com l’aigua», segons la ministra Diana Morant durant la seua visita.

Morant ha ressaltat la col·laboració entre el Govern d’Espanya i l’administració municipal posant com a exemple aquest acord, que suposa una inversió de 70.000 euros, dels quals el IGME-CSIC aportarà prop del 50%. L’objectiu principal del conveni és investigar, conéixer i divulgar el resultat de l’estudi dels indicadors ambientals d’aquestes coves, que alberguen un dels recorreguts fluvials subterranis més llargs d’Europa.

En total, un equip de 9 científics i tècnics realitzaran al llarg dels pròxims mesos campanyes d’investigació, que permetran conéixer també millor la geomorfologia d’aquestes coves.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

D’esquerra a dreta: Jaume Pérez (vicedirector de l’IATS), Ariadna Sitjà (directora de l’IATS) i Juan Fuster (delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana), al costat d’Eloísa del Pino (presidenta del CSIC) i Isabel Martínez (directora del gabinet de la presidenta).

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea