La Casa de la Ciència del CSIC a València acull un cicle de conferències sobre Química i ha organitzat la itinerància de l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado. L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments ofereix la mostra Las moléculas que comemos
Els centres d’investigació i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana celebren aquest mes de novembre la XXII edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb diverses propostes de divulgació científica. Aquest gran esdeveniment ofereix enguany tant activitats virtuals com presencials, tallers, conferències, taules redones, exposicions i altres esdeveniments.
Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments
L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC) acull, fins al 18 de novembre, l’exposició Las moléculas que comemos. La mostra està dirigida al públic general, a estudiants i consta de 20 panells. En ella es mostra el paper fonamental que l’alimentació juga en la vida de les persones, explica la intervenció de sentits com l’olfacte i el gust en aquest procés i detalla els mecanismes biològics que empra el nostre cos per a digerir el que ingerim. En la seua creació han participat els investigadors de l’institut Chema Lagarón i Leticia Mora.
Casa de la Ciència
Des de la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència del CSIC a València, i coincidint amb la Setmana de la Ciència, s’ha preparat el cicle de conferències La Química y tú: Sostenibilidad, Medio Ambiente y Salud. Es tracta de tres xarrades divulgatives del programa Qué sabemos de…? La primera d’elles, té lloc hui, dijous 3, i porta per títol Nanoterapias: desde el laboratorio a la clínica. Serà impartida per María Jesús Vicent Docón, investigadora del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF). La segona conferència serà a càrrec de Bernardo Herradón García, investigador de l’Institut de Química Orgànica General (IQOG-CSIC), es titula Química verde y procesos industriales, i se celebrarà el dijous 10. La tercera activitat és la Mesa redonda: La química en tu vida, medio ambiente y salud, que se celebrarà el dijous 17 i està coordinada per José Pío Beltrán (Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, CSIC-UPV) i Amparo Querol (Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, CSIC). A més, en la taula participaran Avelino Corma (Institut de Tecnologia Química, CSIC-UPV); María Jesús Vicent (CIPF); Andrés García Reche (Agència Valenciana de la Innovació), i José Guaita (Col·legi de Químics de la Comunitat Valenciana).
Les dues conferències i la taula redona tindran lloc, a les 19 hores, i podran seguir-se de manera presencial, així com en el canal de YouTube de la Casa de la Ciència del CSIC a València.
Així mateix, durant tot el mes de novembre, es pot visitar l’exposició La esclavitud y el legado cultural de África en el Caribe a la Casa de la Ciència. Una mostra que aborda el comerç d’esclaus des d’Àfrica a Amèrica des del segle XVI fins a mitjan segle XIX. Durant aqueix període, més de 12.500.000 d’africans van ser capturats i enviats a Amèrica com a esclaus. En aquest trànsit humà van participar diversos països europeus. La mostra, que té un recorregut cronològic i espacial, estarà oberta al públic al novembre i fins al 16 de desembre, de dilluns a divendres, de 10 a 16 hores.
Activitats sobre Alexander von Humboldt
En el marc de l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado, que es pot visitar al Campus de Gandia de la UPV, dilluns que ve 7 de novembre està prevista la celebració d’una taula redona, en la qual la comissària de l’exposició, Margarita Belinchón, farà una xarrada sobre el naturalista alemany. En l’acte també participaran, el delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster; el subdirector de Cultura del Campus de Gandia, Javier Pastor; i Virgínia Garófano, experta en Ciències Ambientals del Campus de Gandia.
Aquesta exposició abans esmentada serà traslladada al Centre d’Art Ca Lambert de Xàbia, on es podrà visitar des del 16 de novembre fins al 23 de desembre. A més, des de l’Ajuntament de Xàbia s’ha programat una conferència inaugural per al 16 de novembre, a les 19 hores, que serà a càrrec de Jorge Olcina, professor de la Universitat d’Alacant (UA). La xarrada porta per títol Geografía y clima en la obra de Alexander von Humboldt.
Setmana de la Ciència i la Tecnologia
Tallers, jornades, rutes científiques, xarrades, exposicions, visites guiades, cinema i teatre científic són algunes de les més de 250 activitats amb les quals pots acostar-te a la ciència durant tot el mes de novembre en aquesta XXII edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia en el CSIC.
Enguany tornen les fires científiques després d’una pausa durant la pandèmia: compten amb la participació del CSIC les fires de Múrcia, Canàries i País Basc. A més, prenen la davantera tres temàtiques principals: l’Any Internacional del Vidre en el CSIC, les Ciències Bàsiques per al desenvolupament sostenible, i el 2022, any d’investigació Ramón y Cajal.
En la pàgina web http://www.semanadelaciencia.csic.es estan incloses totes les iniciatives que organitza el CSIC per a celebrar aquest gran mes de la divulgació, moltes d’elles en format en línia i la majoria de manera presencial.
El lloc web, que anirà incorporant noves iniciatives al llarg dels pròxims dies, recull també tota la informació sobre com reservar plaça en cadascuna d’elles. Per a facilitar l’elecció d’activitats, la web del CSIC de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia permet realitzar cerques per paraula clau o per diferents criteris, com la comunitat autònoma o la província, el format de l’activitat (presencial o virtual), el centre del CSIC que la impulsa o el tipus de públic al qual va dirigida (general o alumnat d’educació infantil, primària, secundària o universitària).
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)