Els centres d’investigació i la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana celebren aquest mes de novembre la XXII edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb diverses propostes de divulgació científica. Aquest gran esdeveniment ofereix enguany tant activitats virtuals com presencials, tallers, conferències, taules redones, exposicions i altres esdeveniments.

 

DELEGACIÓ DEL CSIC A LA COMUNITAT VALENCIANA

Cicle de conferèncias: La Química y tú: Sostenibilidad, Medio Ambiente y Salud

Nanoterapias: desde el laboratorio a la clínica. María Jesús Vicent Docón (CIPF). Dijous 3 de novembre, 19 hores.

 

Química verde y procesos industriales. Bernardo Herradón García (IQOG-CSIC). Dijous 10 de novembre, 19 hores.

 

Mesa redonda: La química en tu vida, medioambiente y salud. Coordinan: José Pío Beltrán (IBMCP, CSIC-UPV) y Amparo Querol (IATA-CSIC). Participen: Avelino Corma (ITQ, CSIC-UPV); María Jesús Vicent (CIPF); Andrés García Reche (AVI); José Guaita (Colegio Químicos CV). Dijous 17 de novembre, 19 hores.

 

 

Exposició: La esclavitud y el legado cultural de África en el Caribe

 

La mostra aborda el comerç d’esclaus des d’Àfrica a Amèrica des del segle XVI fins a mitjan segle XIX. Durant aqueix període, més de 12.500.000 d’africans van ser capturats i enviats a Amèrica com a esclaus. En aquest trànsit humà van participar diversos països europeus. La mostra té un recorregut cronològic i espacial. Comença a Àfrica, el segle XVI, mostrant les diferents cultures, llengües i pobles del continent, per a seguir amb el viatge transatlàntic dels esclavitzats, l’arribada a ports americans, la seua venda, treballs, rebel·lions i altres formes de resistència, fins a l’abolició. Els dos últims territoris a fer-ho van ser Cuba (1886) i el Brasil (1888).

L’exposició es pot visitar a la Casa de la Ciència del CSIC a València, del 15 de setembre al 16 de desembre, de dilluns a divendres de 10 a 16 hores.

 

Exposició: Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado a Gandia i Xàbia 

Exposició itinerant Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado, una mostra que destaca les aportacions científiques del prestigiós naturalista alemany, figura clau en la Il·lustració científica. L’exhibició se centra en la seua relació amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica, en particular en el seu recorregut per Sagunt i València on va realitzar el primer perfil topogràfic d’aquestes terres. La mostra està produïda pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València i la itinerància està organitzada per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i la FECYT.

La mostra es pot visitar al Campus de la UPV a Gandia fins a l’11 de novembre. Posteriorment, es trasllada al Centre d’Art Ca Lambert (Xàbia, Alacant) des del 16 de novembre fins al 23 de desembre.

Amb motiu d’aquesta exposició, té lloc el 7 de novembre una taula redona, en la qual la comissària de l’exposició, Margarita Belinchón, fa una xarrada sobre Humboldt. També participaran en l’acte, el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster; el subdirector de Cultura del Campus de Gandia, Javier Pastor; i Virginia Garófano, experta en Ciències Ambientals del Campus de Gandia. El col·loqui se celebrarà a la sala de conferències del Campus de Gandia.

I, una setmana més tard, tindrà lloc la conferencia Geografía y clima en la obra de Alexander von Humboldt, en la inauguració de l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado, a Xàbia. La xarrada correrà a càrrec de Jorge Olcina, professor de la Universitat d’Alacant, el dimecres 16 novembre, a les 19 hores.

 

INSTITUT D’AGROQUÍMICA I TECNOLOGIA D’ALIMENTS

Exposició: Las moléculas que comemos

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència, i del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra el 16 d’octubre, l’IATA acull l’exposició itinerant del CSIC Las moléculas que comemos. Aquesta exposició, confeccionada pel projecte de Ciutat Ciència del CSIC, està dirigida al públic general i a estudiants i consta de 20 panells. En ella es mostra el paper fonamental que l’alimentació juga en la vida de les persones, explica la intervenció de sentits com l’olfacte i el gust en aquest procés i detalla els mecanismes biològics que empra el nostre cos per a digerir el que ingerim. La mostra es pot visitar en el centre fins al 18 de novembre de 2022.

 

INSTITUT DE FÍSICA CORPUSCULAR

Xarrada: La Cerveciencia

L’IFIC organitza aquest esdeveniment de divulgació científica obert a tots els públics i que consta de dues xarrades:

La cerveza cuántica, per Olga Mena

Xarrup a xarrup, descobrirem els secrets i paradoxes de la mecànica quàntica i els seus ingredients secrets. Gaudirem junts també amb les anècdotes dels pares de la Física Quàntica; Einstein, Planck, Schrödinger, i altres pioners en aquest camp.

Origen de la materia: la cocina cósmica, per Enrique Nacher

Més del 80% de la nostra massa corporal està composta per Oxigen i Carboni, no obstant això, del “Big bang” que va originar l’univers únicament van sorgir elements molt lleugers: Hidrogen, Heli i molt poc Liti. Llavors, on s’han “cuinat” tots aqueixos àtoms que componen el 80% de la nostra massa? En aquesta xarrada us contaré que les estreles són els calders còsmics que cuinen la majoria dels elements químics fins al Ferro. I més enllà d’aquest, us explicaré com elements més pesats com l’Or, es “cuinen” en altres calders més explosius com les supernoves i les explosions de raigs X.

 

INSTITUT DE BIOMEDICINA DE VALÈNCIA

Xarrada: Conoce el Instituto de Biomedicina de Valencia (IBV, CSIC)

Visita a l’alumnat de batxillerat del Col·legi Esclaves de València, com a part de l’assignatura de Biologia per a explicar què es fa a l’IBV. L’investigador de l’IBV Pascual Sanz serà l’encarregat de realitzar la xarrada.

 

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea