Margarita Belinchón, comissària de la mostra, va impartir la conferència inaugural i, tot seguit, es va celebrar una taula redona amb experts. A l’acte va assistir, entre altres, Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) va acollir, divendres passat 28 de gener, la inauguració de l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado. L’acte que va tindre lloc a la Sala Multiusos va incloure una conferència a càrrec de la comissària de la mostra, Margarita Belinchón, i una taula redona posterior. L’exposició, organitzada per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, estarà oberta al públic fins al pròxim 7 d’abril a la Sala Multiusos de l’Edifici Carbonell del Campus de la UPV a Alcoi.

Entre els segles XVIII i XIX, Humboldt ja va alertar d’un possible canvi climàtic per l’ésser humà. Amb la seua visió holística, es va adonar a Veneçuela, al llac de València o Tacarigua, de com la desforestació provocada pels europeus alterava la climatologia i provocava catàstrofes. La humanitat estava canviant el clima. La mostra està dividida en quatre parts, sota els noms Sobre hombros de gigantes, El viaje a las regiones equinocciales, Influencia en la política americana i Relevancia e impacto de sus estudios.

A més de Belinchón, és comissari del contingut de la mostra Jürgen Misch. Per la seua part, Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, i Isidoro García, responsable de Comunicació i Divulgació del CSIC a la Comunitat Valenciana, són els comissaris de la itinerància. La taula redona ha estat moderada pel secretari del Campus d’Alcoi, Vicente Díez, i ha comptat amb Margarita Belinchón; acompanyada de Silvia Barona, presidenta de l’Associació Alexander von Humboldt España; Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica i Educació de l’Ajuntament d’Alcoi; i Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana.

L’exposició està organitzada per la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. A més, també compta amb la col·laboració de la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada entre l’Ajuntament i el Campus d’Alcoi de la UPV.

Juan Fuster, durant la inauguració, ha indicat que “des de la Delegació del CSIC ens va entusiasmar des del principi l’exposició sobre la figura de Humboldt. Degut a la missió divulgadora que com a entitat tenim encomanada a la nostra Casa de la Ciència, ens va encantar la idea de poder portar la mostra a ciutats de grandària mitjana de la Comunitat Valenciana, on sol ser més difícil organitzar aquests esdeveniments. Esperem que l’exposició compte amb un bon acolliment per part dels habitants d’aquestes ciutats, i també ens agradaria que servisca com a eina educativa per a col·legis i instituts d’educació secundària”.

Per la seua part, Margarita Belinchón, apunta que “l’exposició intenta donar a conéixer l’obra i el pensament d’un dels naturalistes europeus que més influència ha tingut en el món científic. Va ser el primer que va considerar el planeta des d’una perspectiva global, com un sistema en què tot està connectat, i va alertar de les conseqüències de la mala praxi de l’acció humana sobre el territori. Les seues idees, que van ser avantguardistes en temps, continuen sent vàlides en aquests temps en què el canvi climàtic és una seriosa amenaça global per al planeta i un dels principals motius de preocupació per a la societat actual”.

El regidor de Transició Ecològica i Educació, Jordi Silvestre, ha agraït als organitzadors que hagen comptat amb la ciutat d’Alcoi per a acollir aquesta exposició d’aquestes característiques i donar a conéixer “la figura d’un científic i geògraf poc conegut”.

Silvia Barona, presidenta de l’Associació Alexander von Humboldt España, ha ressaltat que Humboldt era un “científic humanista” que, ademés, “tenia sensibilitat per la música, per la literatura o la poesia”.

El secretari del Campus, Vicente Díez, ha agraït la presència de tots en la inauguració i ha indicat que la itinerància de l’exposició s’inicia a Alcoi i que, posteriorment, viatjarà per altres municipis de la Comunitat Valenciana. Díez també ha recordat que l’exposició està oberta al públic en general i als centres educatius fins al 7 d’abril.

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt, (Berlín, 14 de setembre de 1769 – Berlín, 6 de maig de 1859) va ser un naturalista avançat al seu temps que va influir decisivament en el desenvolupament del coneixement científic. Va participar en l’anomenada Il·lustració berlinesa, que es va dedicar activament a la filosofia, la literatura, les arts i la ciència, amb forta influència en les idees de Kant. També va participar en el conegut Cercle de Jena, amb científics i intel·lectuals com Goethe o Shiller. Va fer estudis en mineria, botànica i ciències de la naturalesa. Va ser precursor en l’estudi dels efectes de l’acció de l’home sobre la naturalesa i els perills derivats del canvi climàtic.

En 2019 es va celebrar el 250é aniversari del naixement d’Alexander von Humboldt, un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d’Història Natural al llarg de tot el planeta i els seus treballs americans durant el seu històric viatge als «territoris equinoccials» van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin en el seu famós viatge del Beagle, que van donar com a resultat la Teoria de l’Evolució. Va treballar amb científics espanyols com el valencià Antonio José Cavanillas, i el naturalista José Clavijo, director de les col·leccions del Real Gabinet d’Història Natural, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

No sols va aportar dades d’enorme interés per a algunes disciplines científiques com la biologia, la geologia, la botànica, la mineria, sinó que va donar al món nocions generals que formen part del concepte de modernitat, com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i, en el terreny ecològic, la seua preocupació per l’estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.

 

Més informació:

Exposició itinerant
Tríptic de l’exposició
Cartell de l’exposició

 

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la inauguració de l’exposició el divendres 28 de gener al Campus d’Alcoi de la UPV.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea