García Melón és una de les 13 persones que passen a formar part d’aquest consell assessor del Ministeri de Ciència i Innovació

Mónica García Melón, catedràtica de la UPV i investigadora de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del Consell Superior d’investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut seleccionada per a formar part del Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació (CACTI), del Ministeri de Ciència i Innovació. García Melón és una de les tretze noves cares d’aquest consell assessor, que es varen donar a conéixer a finals del passat mes d’abril, durant la XV reunió del Consell de Política Científica, Tecnològica i de la Innovació.

El Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació és l’òrgan de participació de la comunitat científica i tecnològica i dels agents econòmics i socials en els assumptes relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació.

Entre les funcions del Consell es troben les d’assessorar el Ministeri de Ciència i Innovació en l’elaboració i informar de les propostes de l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació i del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació. Assessora també als governs de l’Estat i de les comunitats autònomes i al Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació.

Per a Mónica García Melón incorporar-se a aquest consell suposa “un honor i la possibilitat d’ajudar a generar unes polítiques de ciència i tecnologia que promoguen i visibilitzen la investigació a Espanya. El meu camp d’estudi en els últims anys s’ha enfocat cap a la bretxa de gènere en la ciència i ací el nostre país té encara un llarg camí que recórrer”.

Retindre el talent i enfortir la col·laboració públic-privada

Sobre el present i futur del sistema de Ciència, Tecnologia i Innovació del país, García Melón apunta que “més enllà de l’obvi infrafinançament, s’ha de posar l’accent principalment en la retenció del talent: a pesar que en els últims anys hi ha hagut alguns programes enfocats a això, aquests no permeten retindre a les nostres promeses de la investigació més enllà de tres o quatre anys. El sistema científic després no té capacitat d’absorbir-les i tornen a mirar als països de centre o nord Europa on els ofereixen treballs interessants i ben remunerats”.

D’altra banda, la catedràtica de la UPV i investigadora d’INGENIO veu necessari enfortir la col·laboració entre els sectors públic, “on es formen les persones investigadores”, i privat. “Som un dels països europeus amb menor nombre de doctors en les empreses. Hauríem d’aconseguir que les empreses invertiren més en els nostres projectes d’investigació i per a això primer han de creure-s’ho”, apunta la investigadora.

Junt a Mónica García Melón, les noves persones integrants del Consell són Manuel Ausaverri (Indra), Shandra Cordobés (Fundación Tecnalia Research & Innovation), Marc Güell (Universidad Pompeu Fabra), Vicent Josep Martínez (Universitat de València), Diego Moñux (SILO), Eva Ortega (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas), Laura Olcina (Federación Española de Centros Tecnológicos), Josep A. Planell (Universitat Oberta de Catalunya), Nuria San Servando (Fundación para la Transformación de la Rioja), Luis Sanz (Instituto de Políticas y Bienes Públicos), Jon Mikel Zabala-Iturriagagoitia (Universidad de Deusto) i Izabela Zych (Universidad de Córdoba).

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Mónica García Melón, nova integrant del Consell Assessor del Ministeri de Ciència i Innovació. Crèdits: Universitat Politècnica de València.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea