Aquesta col·laboració es materialitza, entre altres accions, en un curs de formació per al professorat de la FP sanitària i un cicle de visites de l’alumnat a centres d’investigació del CSIC.

La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València ha acollit hui un acte on es s’han presentat diverses iniciatives educatives i divulgatives posades en marxa per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial i la Subdirecció de Formació de Professorat, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Aquestes activitats pretenen acostar la Formació Professional a la ciència i la investigació que realitzen els onze centres del CSIC a la Comunitat, que compten amb més de mil persones, 370 projectes d’I+D+i i més de 1.400 articles científics.

A l’acte celebrat hui, dimecres 6 d’octubre, han assistit, Manuel Gomicia, director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, i Carmen Navarro, subdirectora general d’Ensenyaments de Règim Especial. Pel CSIC han participat en la trobada Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, i representants de cadascun dels centres d’investigació del CSIC a la Comunitat Valenciana.

Per al delegat institucional del CSIC, Juan Fuster, “amb aquesta col·laboració volem acostar la labor que realitzem en els centres del CSIC a la Comunitat Valenciana a la comunitat educativa de Formació Professional. Els nostres centres d’investigació treballen en l’avantguarda de disciplines com la biologia, biomedicina, neurociències, física, química o tecnologia dels aliments, tenen infraestructures capdavanteres i ofereixen importants oportunitats de formació i ocupació per a estudiants d’FP”.

Per part seua, el director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Manuel Gomicia, ha ressaltat que “acostar la formació professional a la ciència i la investigació farà un salt qualitatiu de qualitat tant al professorat com a l’alumnat”.

La col·laboració es materialitzarà en dues línies d’actuació: un curs d’actualització de coneixements per al professorat de Formació Professional de la família sanitària i un cicle de visites de l’alumnat d’FP a instituts del CSIC.

Curs de formació per al professorat d’FP

El professorat és una peça clau en el procés de l’ensenyament. Per això, la seua formació i actualització incideix decisivament en la qualitat de l’educació. El curs presentat aquest matí està dirigit a professors de cicles de Formació Professional de la família sanitària per a l’especialització i actualització dels seus coneixements sobre avanços, tècniques i procediments científics de vigent interés en aquest àmbit. El curs serà impartit per investigadors de la Comunitat Valenciana de reconegut prestigi dels diferents instituts del CSIC. Les inscripcions es realitzen a través del centre de formació del professorat de Formació Professional.

El curs començarà el dimarts 19 d’octubre, a les 19 hores, amb una xarrada sobre els mecanismes moleculars implicats en el càncer a càrrec del director de l’Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC), Jerónimo Bravo. Fins a gener de 2022, cada dimarts la Casa de la Ciència del CSIC a València albergarà una conferència d’aquest curs, que tracta temes com les malalties neurodegeneratives i les anomenades ‘malalties rares’, la instrumentació per al diagnòstic i tractament del càncer amb acceleradors de partícules i la detecció del coronavirus SARS-CoV-2 en aigües residuals, entre altres.

Cicle de visites de l’alumnat d’FP a instituts del CSIC

Una altra de les accions previstes és un cicle de visites de l’alumnat d’FP als centres del CSIC en la Comunitat Valenciana durant el curs 2021-2022 que, amb el nom de Forma’t en Ciència, incidirà en els aspectes teoricopràctics adequats als diversos camps professionals. Els instituts del CSIC compten amb laboratoris, plantes pilot i instal·lacions de gran interés per a les capacitats i potencial dels alumnes de Formació Professional. D’aquesta manera, es pretén donar a conéixer la investigació que es realitza en els centres del CSIC en el seu vessant més tecnològic.

Els instituts del CSIC que poden visitar els alumnes i alumnes són els següents: Institut de Neurociències (IN), a Alacant; Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), a Castelló; el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE); l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA); l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP); l’Institut de Biomedicina de València (IBV); l’Institut de Física Corpuscular (IFIC); l’Institut de Tecnologia Química (ITQ); i l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), a València.

Les visites als centres d’investigació del CSIC es realitzaran seguint els protocols de seguretat vigents a cada moment per la pandèmia de la COVID-19.

Més informació:

Curs de formació del professorat de FP família sanitària

Visites als centres del CSIC

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de l’acte de presentació de la col·laboració entre el CSIC a la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Formació Professional.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea